terug

Wenumse Watermolen

Wenumse Watermolen
route

Al in het jaar 1313 stond er op deze plek een watermolen. Oorspronkelijk was het een korenmolen, maar  Daniël Daniëlszn. de Jongh, de man aan wie we de Rotterdamse Kopermolen te danken hebben, bouwde de watermolen in 1768 om tot kopermolen. Hij was ook degene die de molenvijver (een 'wijer') liet graven en de molenbrug liet metselen. In de brug is nog een steen te vinden met zijn signatuur 'D de J. '

In de loop van de eerste helft jaar van de 19e eeuw raakte het koperbedrijf in verval. De molen werd daarom in 1858 door de nieuwe eigenaar Peter Kok Ankersmit, een Apeldoornse leerfabrikant, weer tot korenmolen verbouwd en aangevuld met een runmolen. In een runmolen werd eikenschors vermalen tot run, een zuur vocht dat werd gebruikt in de leerlooierij.

Aan het eind van de 19e eeuw kwam de molen in bezit van H. van Bree en C.H. Weverink. Van Bree bezat het maalbedrijf, terwijl Weverink de runmolen ombouwde tot een fabriek voor de bereiding van Zwitserse kaasjes.

Na een uitgebreide restauratie tussen 1979 en 1983 kwam de molen in beheer bij de Stichting De Wenumse Watermolen die ook de zaal achter het molengebouw verhuurt voor bruiloften en partijen, eventueel gekoppeld met een bezoek aan de molen.
Af en toe wordt het maalwerk ook weer aangezet.

In 1987 werd er een monumentale rosmolen (ook wel aangeduid als tredmolen) naast de molenaarswoning geplaatst

De Wenumse Watermolen heeft de status van rijksmonument. Hetzelfde geldt voor de er bij behorende molenaarswoning.

Een derde bouwwerk in het complex, het kaaspakhuis, werd eind jaren '80 gesloopt

Bellevue route Wenum Wiesel en Nederlandse Molendatabase

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview