terug

Bouwhofmolen

Bouwhofmolen

Bouwhofweg 14-16a Ugchelen

Evert Uyt den Boogaard was in 1884 de eerste molenaar in Ugchelen die zich, hier in de Bouwhofmolen, toelegde op het wasserijbedrijf. De belangrijkste voorwaarden waaraan een papiermolen moest voldoen, golden immers ook voor een wasserij: waterkracht, schoon water en droogruimte.
Verschillende Ugchelense molenaars volgden het voorbeeld van De Bouwhof. Ondertussen maakte Uyt den Boogaard plannen voor de modernisering van zijn bedrijf. Rond 1900 ging hij voorzichtig over van water- op stoomkracht en niet lang daarna raakte het waterrad in onbruik. In zijn klantenkring had de wasserij onder andere Paleis Het Loo. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kostbare koninklijke linnengoed op De Bouwhof verborgen.
De familie Uyt den Boogaard stopte in 1976 met de wasserij.

Sinds 2000 is het bedrijfsgebouw verbouwd tot woonhuis.
Omdat de Bouwhof de laatste enigszins complete en oorspronkelijke molen in Ugchelen en Apeldoorn was, heeft de gemeente aangedrongen op restauratie.
De Bouwhof is nu een gemeentelijk monument
Inmiddels is de beek weer ontgraven en is het molenhoofd met waterrad in ere hersteld. Ondanks dat het terrein particulier bezit is, is het pad dat vanaf de Bouwhofweg (tussen de nummers 14 en 16) tot bij de watermolen voert, vrij toegankelijk.

In CODA Archief bevindt zich het archief van De Bouwhof.

CODA / Wim Kers

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview