terug

Kamp Nieuw-Milligen

Kamp Nieuw-Milligen

Vanaf de oprichting van Kamp Nieuw-Milligen tot aan heden heeft dit kamp een bewogen geschiedenis doorgemaakt. in 1860 begon het kamp als militair kamp voor de oefening van legeronderdelen met paarden in de zomerperiodes. Omdat de paarden de nodige problemen gaven, werd in 1886 een remontedepot ingericht. Hier werden de paarden maximaal 12 maanden lang getraind waarna ze naar Amersfoort gingen voor de cavalerie of naar Tilburg voor de artillerie.
In 1919 wordt de opleiding politietroepen in het kamp gevestigd. Tussen deze militairen botsten en de huzaren van het remontedepot bestond de nodige wrijving.

Vlak na de Duitse inval in mei 1940 werden de legerpaarden verkast naar het Westen om niet in vijandelijke handen te vallen. Tevergeefs; i enkele dagen was ook de rest van nederland in Duitse handen en niet veel later hief de bezetter het Korps Politietroepen op.
De Duitsers brachten buitgemaakte paarden in het kamp onder. Ook gewonde paarden werden in Nieuw-Milligen opgelapt.
Tegen het einde van de oorlog bood het kamp nog onderdak aan SS'ers en Russische krijgsgevangenen.
In 1945 werd er van het kamp onder leiding van de Engelsen en Canadezen een reparatieplaats gemaakt voor auto's en militaire voertuigen. Ook de koninklijke familie liet haar motorvoertuigen hier repareren. In diezelfde jaren vlak na de oorlog functioneerde het kamp ook nog als interneringsoord voor politieke gevangenen.

Vanaf 1947 kreeg het kamp weer een militaire bestemming. Het werd een onderhoudswerkplaats voor de landmacht. Dit kamp groeide uit tot een superwerkplaats. Tegenwoordig zijn er van het oudste kamp alleen ziekenstal, enkele barakken en twee stenen gebouwen over. Qua bedrijvigheid is er alleen een materieel logistiek peloton achtergebleven en een kleine werkplek voor het restaureren van oude legervoertuigen voor het museum in Soesterberg.

Zie ook het punt Barakkenkamp/ Gléne Riepestraat op Geheugen van Apeldoorn.

Ingezonden door: Akkelien de Graaf

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview