terug

Hunneschans

Hunneschans

Garderenseweg Uddel

De Hunneschans is waarschijnlijk tot stand gekomen tussen 850 en 950. Het is een hoefijzervormige ringburcht die in feite bestond uit een wal met eromheen een gracht. In de Middeleeuwen, toen de waterstand hoger was dan nu, was die gracht nog gevuld met water uit het Uddelermeer.
Over de functie van de Hunneschans is nog altijd niet alles bekend. Was het een verdediging tegen de Vikingen? Of tegen de Karolingen? Een verzamelplaats voor het kostbare ijzer dat op de Veluwe werd gewonnen? Vooralsnog blijft het onduidelijk. Voor meer informatie over de middeleeuwse ijzerwinning op de Veluwe kunt u hieronder de bijlage aanklikken.
Wat wel vaststaat, is dat de Hunneschans niets met de Hunnen te maken heeft. Ook lang vóórdat hier een schans werd opgeworpen, werd de oever van het Uddelermeer bewoond. Een van de oudste grafheuvels uit de gemeente Apeldoorn is hier gevonden.
Volgens een van de Veluwsche Sagen van Gustaaf van de Wall Perné heeft de god Donar met een mokerslag de broodoven van de reus van Uddel verbrijzeld, waardoor de Hunneschans ontstond.

Bijlage openen

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Wiki Streetview