terug

Houtskoolbranderij

Houtskoolbranderij

In de vroege middeleeuwen (9e - 11e eeuw) kende Apeldoorn een voor die tijd grootschalige ijzerindustrie. Nergens in ons land werd ijzer toen in zulke grote hoeveelheden geproduceerd als in deze omgeving. Om tot zo'n hoge productie te komen, moest men over voldoende ijzererts kunnen beschikken. Ook moest er voldoende hout zijn (grote oppervlakken met bos) om houtskool te kunnen maken. Met die houtskool werden de ijzeroventjes gestookt en tijdens het smeltproces werd dan het ijzer uit het ijzererts gewonnen. Houtskool werd gemaakt in zogenaamde houtskoolmeilers. Dit zijn deskundig gestapelde hopen hout die op enkele kleine openingen na helemaal van de buitenlucht afgesloten werden door ze met grasplaggen te bedekken. Als het hout werd aangestoken, ging het gloeien. Na een aantal dagen was dan al het hout verkoold. Hierna moest de meiler nog afkoelen. Dan werd de bedekking verwijderd en kon de houtskool gebruikt worden.

Vanaf de parkeerplaats van het Aardhuis kan een wandeling van ongeveer twee kilometer langs de houtskoolmeilers gemaakt worden. Ter plekke geeft een infobord nadere informatie.

De laatste houtskoolbranderij van de Veluwe
De familie Beekman had vanaf halverwege de 19e eeuw tot aan het eind van de 20e eeuw een houtskoolbranderij aan de Aardhuisweg.
Tot ver in de twintigste eeuw werd de houtkool gemaakt door middel van zogenaamde 'meilers'.

De voormalige houtskoolloods werd in 2002 afgebroken.

Klik op 'video' hieronder voor filmbeelden uit 1959.

Ingezonden door: Robert de Hoop

Info ReactiesAfbeeldingenVideo Streetview