terug

Zandbakvondsten aan de Govert Flinckstraat

Zandbakvondsten aan de Govert Flinckstraat

Govert Flinckstraat, Pieter de Hoochlaan, Apeldoorn

De buurt rond de Govert Flinckstraat wordt heringericht. Daarbij is de kans op verstoring van het archeologisch echter gering en is officieel archeologisch onderzoek niet nodig.

Dit betekent echter niet dat er op deze plek geen sprake is van archeologische waarde. Integendeel! Archeologische vondsten worden niet alleen door officiele opgravingsteams gedaan. Buurtkinderen deden in de zandbak twee bijzondere vondsten: een ijzerslak en een tegel kalkmortel dat aan het slakmateriaal vastgekoekt zat.
Thomas Spitzers, materiaalspecialist van Archeodienst, heeft de vondst gedetermineerd. De ijzerslak is in latere eeuwen gebruikt om de fundering van een vloer te verstevigen. Er werd kalkmortel overheen gegoten om de vloer goed vlak te maken. Totdat in 1850 het beton kwam, was dit een heel gangbare bouwwijze.

Het bijzondere van een vloer als deze, is dat die nooit in boerderijen zijn gebruikt. Het lijkt er dus op dat hier een ander soort gebouw heeft gestaan. Misschien een molen? Daar is geen historische melding van, maar wie weet...

Ingezonden door: Akkelien de Graaf

Info Reacties Streetview