terug

Wielerbaan De Adelaar

Wielerbaan De Adelaar

De Wielerbaan Apeldoorn

Tussen 1950 en 1999 was de wielerbaan aan de Orderparkweg de thuisbasis van wielervereniging De Adelaar. Het was de eerste wielerbaan in verenigingsbezit was in West-Europa. De nieuwe wielerbaan had een tribune voor tweehonderd man en was voorzien van een rijwielstalling voor duizend fietsen. Het middengedeelte van de wielerbaan werd ook wel voor volleybal en paardensport gebruikt.
Het ervoor gelegen café Sportzicht deed dienst als verkleedruimte. De ingang van de wielerbaan zat naast het café aan de Orderparkweg.

In 1962 richtte Aalt Bijvank bij de Adelaar de eerste jeugdafdeling van de wielersport in Nederland op. De jeugd van de Adelaar heeft jarenlang veel succes gehad. Er werden op elk niveau toprenners afgeleverd. De grote trots van Apeldoorn was de oud-Adelaarwielrenner Leon van Bon die op de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona de tweede plaats behaalde. Een ander hoogtepunt was het bezoek van de Nederlandse Tourploeg in 1953, die in dat jaar het landenklassement won.

Uiteindelijk is de wielerbaan in september 1999, aan het einde van het vijftigste seizoen, gesloten in aanwezigheid van veel oude bekenden. In 2001 is op de plaats van de oude baan een nieuwbouwproject gerealiseerd. In de ellipsvorm van dit woningencomplex herkennen we de de wielerbaan van weleer.

Ook vóór de Tweede Wereldoorlog werden er in Apeldoorn al wielerwedstrijden gereden op de baan. In 1914 werd de eerste Apeldoornse wielerbaan in Zuid aangelegd en in Ugchelen werd tot 1941 gereden op de 'Wielerbaan Apeldoorn'.
Nog eerder, aan het eind van de negentiende eeuw, reden enthousiastelingen als René Louis de Fielliettaz Goethart al wedstrijden om het hardst op de Zutphensestraat.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview