terug

Ordermolen

Ordermolen

Hoek Laan van Orden / Laan van Spitsbergen Apeldoorn

Rond 1623 is op de plek waar nu de benzinepomp staat een papiermolen gesticht. Het was een van de vele watermolens die gelegen waren aan de beken en sprengen van Apeldoorn. De Ordermolen lag aan de Orderbeek.
Vanaf 1879 werd de Ordermolen langzamerhand omgebouwd tot een wasserij. De papierproductie was hier niet meer rendabel. In 1930 kocht J.J. Klauwers de wasserij. Zijn zoon verkocht de molen in 1968 deels aan buurman Chris Meijer en deels aan de gemeente.
In 1931 bouwde Berend Meijer aan de overkant van de Orderbeek 'Meijer's Modelwasscherij Helderoord'. Zijn broer Chris nam het bedrijf over en bouwde het verder uit. Wasserij Helderoord werkte eerst voor particulieren, maar richtte zich in de jaren tachtig op het wasgoed voor ziekenhuizen en andere bedrijven, want intussen had elk huishouden immers een eigen wasmachine. In 1988 werd de wasserij Helderoord omgedoopt in Caretex BV van zoon Lode Meijer. Sinds 1 januari 2007 zijn de activiteiten van de familie Meijer aan de vroegere Waterloseweg 230 gestopt.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview