terug

Opstandingskerk

Opstandingskerk

Hoek Kimbrenstraat / Chamavenlaan Apeldoorn

Op de plek is in de zomer van 2006 tot verdriet van de omwonenden de Opstandingskerk gesloopt. Er zijn nu vier ronde woontorens gebouwd. In de jaren vijftig was de wijk Orden in opbouw. Hervormde mensen uit Orden gingen naar de Goede Herderkerk, maar die werd uiteindelijk te klein voor de kerkgangers. Het is dominee De Groot die zich dan sterk maakt voor een eigen wijkkerk.
De landelijk bekende stedenbouwkundige en kerkenbouwer Architect D. Zuiderhoek uit Baarn ontwierp het bijzondere gebouw met de typische schuine dakhelling en de opvallende toren. Hanneke Zuiderhoek, de dochter van de architect, ontwerpt het grote en bijzondere glas in het betonvenster. De binnenkant van het raam gaf een stralende, opgaande zon weer boven het geopende graf als symbool voor de bijbeltekst: 'Ik ben de Opstanding en het Leven'. Op Goede Vrijdag 1966 werd het kerkgebouw geopend.
Door de ontkerkelijking en vergrijzing van de samenleving moest de kerk in 2003 worden verkocht. Bij de sloop is het kunstwerk 'Glas in beton' helaas niet behouden, maar het orgel kreeg wel een nieuwe bestemming. Het kruis, symbool van de gelovigen, is overgedragen aan de Goede Herderkerk. De kerkgangers zijn tegenwoordig weer aangewezen op de Goede Herderkerk aan de Asselsestraat.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview