terug

Jeugdherberg de Spreng

Jeugdherberg de Spreng

Jachtlaan 192-194 Apeldoorn

In 1929 ontstond in Apeldoorn behoefte aan jeugdherbergen. De Veluwe was toen al een trekpleister voor reislustige jeugd. De gemeente stelde bij wijze van subsidie twee woningen aan de Jachtlaan 196-198 beschikbaar voor een jeugdherberg van de Stichting voor jeugdherbergen te Apeldoorn en Omstreken. De stichting sloot zich aan bij de Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC).
De jeugdherberg kreeg de naam 'De Spreng' omdat de woningen in de buurt van de sprengen lagen. Op 20 mei 1931 opende de erevoorzitter, burgemeester jhr. Roosmale Nepveu de jeugdherberg officieel.
De herberg bood plaats aan twintig meisjes en twintig jongens. Tot in de jaren 1970-1980 kregen de gasten te maken met de jeugdherbergvader en/of moeder en elke gast kreeg bovendien een 'corvee', een klusje in de schoonmaak of de bereiding van de maaltijd. Al spoedig bleek dat de herberg veel te weinig plaats had om te voldoen aan de stijgende vraag naar overnachtingen voor jongeren. Al in 1932 moest de jeugdherberg 2400 personen afwijzen omdat de 40 bedden al bezet waren. Er waren 3100 overnachtingen geteld in dat jaar. Al in 1934 verhuisde de jeugdherberg daarom naar de veel ruimere behuizing van villa Berg en Bosch aan de Soerenseweg 204.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview