terug

Berghuis en Waardmanshuisje

Berghuis en Waardmanshuisje

Berghuizerweg 147 Apeldoorn

Een boerderij met de naam Hoog Berghuis stond aan het begin van de vorige eeuw op de plek van het huis 'Berghuis' naast de ingang van voetbalvereniging Victoria Boys. Bij deze boerderij werd aan de Orderbeek omstreeks 1650 een papiermolentje gebouwd.
Koning-Stadhouder Willem III kocht in 1692 het papiermolentje om de waterbronnen van de Orderbeek te kunnen gebruiken voor de kleine fonteinen in de tuinen van zijn nieuwe paleis op Het Loo. Om het water te distribueren over de fonteinenleiding en de andere molens op de Orderbeek, zoals de Ordermolen en de Hennemansmolens, werd een verdeelwerk aangelegd.
Om de grote Koningsfontein in de boventuin van het paleis hoger te laten spuiten dan die van Lodewijk XIV in Versailles, liet Willem III bovendien een stelsel van buizen aanleggen vanuit de nog hoger gelegen Ruetbron in Assel en Hoog Soeren.
Het huis 'Vredenburgh' werd vroeger het 'Waardmanhuisje' genoemd, een verbastering van watermanshuisje. In het Waardmanshuisje woonde de opzichter die waakte over de koninklijke waterleiding. Enkele aardewerken buizen, versierd met koninklijke emblemen, bevinden zich in de collectie van CODA Museum.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview