terug

Zwitsalfabriek

Zwitsalfabriek

Deventerstraat 130

Na een zware bergwandeling langs in de zuidelijke Alpen, meldde de Apeldoornse apothekersleerling C.J. Jansen zich begin vorige eeuw met pijnlijk gezwollen voeten bij de dorpsarts van Pontresina. De dokter gaf Jansen een zalfje mee dat zó goed werkte, dat Jansen besloot het recept mee te nemen en in Nederland te introduceren.
Jansen startte aan de Floralaan de Nederlandsche Fabriek van Pharmaceutische Producten waar hij zijn 'Zwitserse balsem' op grote schaal ging fabriceren. Gestaag breidde hij zijn assortiment uit en vanaf 1928 prijkte de naam 'Zwitsal' op al zijn producten.
Met name de babyproducten werden een begrip. Het blije babygezichtje dat je vanaf de poederbussen, zalfpotjes en lotionflesjes aankeek, was het gezicht van Mieke Jansen, dochter van de directeur.
Het fabriekje werd aanvankelijk uitgebreid en tenslotte vervangen door een nieuw bedrijfspand, op hetzelfde perceel, maar dan met de voordeur aan de Deventerstraat. Dit gebouw, dat er nu nog staat, werd ontworpen door Architect Ten Tuynte.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de Zwitsal-productie verplaatst naar een nieuwe fabriek aan de Vlijtseweg.

Van het fortuin dat Jansen met Zwitsal maakte kocht hij eind jaren '40 op de hoek van de Oranjelaan en de Regentesselaan de villa 'Helvetia'.

Bijlage openen

Jaarboekje Open Monumentendag 2002

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview