terug

Paviljoen Hannah

Paviljoen Hannah

van de Joodse Psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch

Paviljoen Hannah was een van de eerste gebouwen op het terrein van de in 1909 opgerichte joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsceh Bosch. Het gebouw werd ontworpen door architect E.M. Rood. Paviljoen Hannah, dat in eerste instantie paviljoen D heette, diende als eersteklas huisvesting voor vrouwelijke patiënten.
Het heeft de status van rijksmonument, net als enkele andere gebouwen op het terrein (Villa Ribes, de Schuilhut en de Linnenkamer).

Na een grondige verbouwing werd op 17 januari 1935 het paviljoen Herstellingsoord Hannah geopend, bestemd voor 32 vrouwen. Het paviljoen deed ook dienst als observatieafdeling voor patiënten die nog niet eerder psychiatrische zorg hadden ontvangen.
In de nacht van 21 -22 januari 1943 werden alle 1250 bewoners van het Apeldoornse Bosch;  patiënten en verplegend personeel, door de Duitsers op transport naar Auschwitz gesteld. Daar zijn ze allemaal direct na aankomst gedood.
Toen Groot Schuylenburg, christelijk centrum voor mensen met een verstandelijke beperking,  in 1952 het terrein overnam, werd Hannah omgedoopt tot paviljoen Berk. Daarna deed het dienst als dagbestedingslocatie en had het een kantoorfunctie.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview