terug

Paviljoen G

Paviljoen G

van de Joodse Psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch

De behandeling die de patiënten van de joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch kregen, kenmerkte zich door een combinatie van zorg, ontspanning en arbeid. Dat was voor die tijd bijzonder te noemen. Onder andere in paviljoen G, dat in 1930 werd geopend, werd deze actieve therapie toegepast. Paviljoen G was bedoeld voor vijftig 'onrustige' bewoners. Met 'onrustig' werden de 'moeilijkste, meest storende, luidruchtigste en meest onmaatschappelijke patiënten' bedoeld. Naast de dagelijkse rituelen van eten en slapen gaven ontspanning en arbeid structuur aan het leven.
De vrouwelijke patiënten werkten in de huishoudelijke dienst of kleermakerij. De mannelijke patiënten die in andere paviljoens waren ondergebracht, konden terecht in bijvoorbeeld de timmerwerkplaats, de smederij of de boekbinderij.
In bouwstijl week paviljoen G af van de overige gebouwen. De architect had opdracht gekregen een landhuis te ontwerpen dat de bewoners een gezellig thuis zou bieden.
In de nacht van 21 -22 januari 1943 werden alle 1250 bewoners van het Apeldoornse Bosch;  patiënten en verplegend personeel, door de Duitsers op transport naar Auschwitz gesteld. Daar zijn ze allemaal direct na aankomst gedood.

Als Huize Peppel maakte paviljoen G tot het eind van de 20e eeuw onderdeel uit van het christelijk centrum voor opvang van verstandelijk gehandicapten Groot Schuylenburg.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview