terug

Linthorst Aannemersbedrijf

Linthorst Aannemersbedrijf

Opgericht: 1894

De geschiedenis van Aannemersbedrijf Linthorst gaat ver terug, tot in de negentiende eeuw. In de adresboeken uit die tijd staat achter A. Linthorst dan ook nog gewoon 'timmerman'. De A. stond voor Albertus en als adres werd 'Woudhuis E4' (aan de voormalige Esdoornweg) vermeld.
Ook Albertus' zoons Theodorus Johannes en Gerardus Johannes, die in 1913 het bedrijf overnemen staan nog in de adresboeken als 'timmerman'. Toch begonnen de Gebroeders Linthorst al mensen in dienst te nemen om vooral in opdracht van de boeren in Apeldoorn en omgeving timmer- en bouwwerkzaamheden te verrichten. Jarenlang is het bedrijf gevestigd aan de Zutphensestraat. Op nummer 28 is het kantoor gevestigd en aan de overkant, op nummer 31, de werkplaats.

Pas na de Tweede Wereldoorlog neemt het bedrijf een hoge vlucht. En vanaf het begin van de jaren '60 presenteert het zichzelf als aannemersbedrijf. In die periode worden de opdrachten voor Linthorst ook groter. Het bedrijf verbouwt verschillende Apeldoornse winkels en horecagelegenheden, renoveert een woonwagenkamp en bouwt onder andere een kleedkamergebouw bij het Boschbad, de bloemenhal aan de Nieuwendijk en de nieuwe synagoge aan de Paslaan.
In 1960 breekt Linthorst de in verval geraakte muziektent in het Oranjepark af en is het bedrijf ook betrokken bij de plaatsing van het bevrijdingsmonument 'De man met de vlag'. De voorganger van dat monument, een massieve betonnen zuil naar ontwerp van Gerard Post Greve die stond bij de Grote Kerk, wordt door Linthorst gedemonteerd. De aannemer is betrokken bij verschillende restauratieprojecten van Apeldoornse monumenten. Zo is het indrukwekkende plafond van de Grote Kerk door de jaren heen al meerdere malen door het bedrijf onder handen genomen. In 1999 realiseert Linthorst ook de nieuwe muziektent in het Oranjepark.
In opdracht van de Rijksgebouwendiens worden er verschillende werkzaamheden verricht op Paleis Het Loo.

In 1978 neemt Linthorst BV de ambachtelijke meubelmakerij van H. Schuilenburg over. Deze wordt geïntegreerd in het aannemersbedrijf. Mede dankzij deze combinatie wordt Linthorst in 1992 uitverkozen om de vaste inventaris van Apeldoorns nieuwe stadhuis te maken.

In 1994, bij het 100-jarig bestaan van het bedrijf, werd Linthorst het predicaat 'hofleverancier' toegekend.
Inmiddels is Linthorst gevestigd in bedrijvenpark Apeldoorn-Noord. Wie de hal binnenloopt, kan het wapenschild dat bij het hofleverancierschap hoort bijna niet over het hoofd zien. Iets verderop hangt ook een portret van de timmerman met wie het ooit allemaal begon: Albertus Linthorst.

Open de bijlage hieronder om (een deel van) de bouwvergunning met bouwtekeningen, die in 1925 door Linthorst werden gemaakt voor het eigen woonhuis/ kantoor aan de Zutphensestraat, te bekijken.

Aannemersbedrijf Linthorst

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview