terug

Eierhal

Eierhal

De nieuwe eierhal werd gebouwd op het voormalige landgoed Welgelegen, waar van 1798 tot  1819 admiraal Van Kinsbergen woonde. De hal werd geopend op 16 november 1931 door burgemeester Roosmale Nepveu. De oude eierhal, die aan de Griftstraat lag, was te klein geworden. De burgemeester sprak bij die gelegenheid de hoop uit dat de nieuwe hal, met meer dan 1000 m2 vloeroppervlak, een koffiekamer, een schouwzaal en drie telefooncellen, Apeldoorn 'aan den spits van den eierhandel' zou kunnen brengen.
De nieuwe hal was veel meer dan een ruimte waar eieren verhandeld werden. Er vonden allerlei tentoonstellingen plaats, van pluimvee, maar ook van bloemen en automobielen en huishoudartikelen. De grote Brobata-bakkerijtentoonstelling in 1933 vond er plaats evenals het afscheid van diezelfde burgemeester Roosmale Nepveu in 1934. In 1937 sprak NSB-leider Mussert er zijn aanhang toe en het jaar daarop werd de hal ingericht voor de tijdelijke huisvesting van honderd manschappen van de militaire motordienst.
Op 13 april 1945, enkele dagen voordat de geallieerden Apeldoorn bevrijdden, steken de Duitsers de hal die ze gebruikten als opslagplaats, in brand. De brandweer mag en kan niets doen en de hal brand tot de grond toe af.

Op de plaats van de eierhal werd na de oorlog de garage van de Veluwse Autobusdienst gebouwd. Deze werd in 1992 afgebroken.

 

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview