terug

De Knik van Freule Sweertje

De Knik van Freule Sweertje

Welgelegen Apeldoorn

Jan Hendrik van Kinsbergen (1735-1819) woonde van 1798 tot zijn overlijden op 22 mei 1819 op het landgoed Welgelegen, aan de oever van het Apeldoorns Kanaal. Hij was de laatste grote nationale zeeheld en gerespecteerd in heel Europa door de slag bij Doggersbank op 7 augustus 1781.
Luitenant-admiraal in ruste Jan Hendrik Van Kinsbergen vroeg in 1798 de drie freules Schimmelpenninck bij hem in te komen wonen. Het betrof hier de drie baronessen Schimmelpenninck van der Oye. Zij verzorgden hem tot zijn dood, waarna het landgoed Welgelegen op hen overging. In 1839 overleed de laatste van deze drie zusters, Assuera Johannna, ook wel bekend als Freule Sweertje, aan wie Apeldoorn de Knik in het Apeldoorns Kanaal te danken heeft.
In 1846 werd besloten het Apeldoorns Kanaal door te trekken naar Dieren, maar in het testament van de in 1839 overleden Freule Sweertje stond dat er de komende 20 jaar niks mocht veranderen aan het landgoed Welgelegen. Hier werd bij de aanleg van het kanaal netjes rekening mee gehouden en had de Knik van Freule Sweertje in het Apeldoorns Kanaal tot gevolg. De huidige fietsbrug over het Kanaal heeft de naam 'Freule' gekregen in nagedachtenis aan de vrouw die een opvallende handtekening heeft achtergelaten in de plattegrond van Apeldoorn.
In 1917 kocht de gemeente het in verval geraakte landgoed om er een industrieterrein te realiseren. Het huis werd gesloopt en de vijver gedempt. Inmiddels heeft dit industrieterrein plaatsgemaakt voor nieuwbouwwoningen.

Open de bijlage voor een kijkje in Huize Welgelegen, anno 1815.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen video Wiki Streetview