terug

Apeldoornse brug

Apeldoornse brug

Brug Deventerstraat

De foto hiernaast (klik onder aan deze tekst op 'Bijlage openen' voor een vergrote weergave) werd genomen in de tweede helft van de jaren '20, vanaf de Gasfabriek.

Op de voorgrond het kantoor van de bekende Apeldoornse reder Wiepking, die een beurtvaartdienst leidde op het Apeldoorns Kanaal.
Daarachter met de reclame van 'Norton Putten' het pand van loodgieter Evert Meijerink, die ook aan bronbemaling deed. Een Norton Put is een stalen pijp, waarmee men water vanaf grote diepte naar de oppervlakte kan brengen. Het pand is afgebroken rond 1980, toen zoon Evert Meijerink om de hoek een bedrijf in centrale verwarming begon, op de plek van de oude winkel in potten en pannen van zijn vader.

Rechts aan de overkant in het hoekpand was na de kunstmesthandel van Hulshof het papiermagazijn van de gebroeders Van Reekum gevestigd. Dit ging aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in vlammen op, waarna de familie Schimmel van de oude stalhouderij aan de Deventerstraat hier een Citroen-garage opende.

Aan de andere kant van de brug is de overkapping met  kantoortje ernaast te zien van de bouwmaterialenhandel van Van Rijen. In de villa daarachter was de Johanna Marcus Nijland-nijverheidsschool voor meisjes gevestigd. Deze villa maakte na 1970 plaats voor de bouw van de Christelijke Detailhandelschool, momenteel De Ambelt.

Mooi is ook het gezicht op de havenkom langs Kanaal Noord. Toen het zuidelijk deel van het Kanaal er nog niet was, moesten de schepen hier draaien.

Aan de linkerkant, op de hoek, net vóór de Deventerstraat, was de woning van de havenmeester/ brugwachter, waarvan het dak nog net zichtbaar is boven de woorden 'Norton Putten'. Dit gebouw staat er nu nog. Een ander behouden gebleven pand op eze oever is dat van café De Oude Haven. Hier kwamen de werklui na het werk nog een borrel drinken.

Bijlage openen

Yvonne de Vries

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview