terug

ZVV '56

ZVV '56

Schoonbroeksweg 8a Apeldoorn

Sinds 1928 werden er in de buurtschap Zevenhuizen en vooral ook aan de Doggersbank pogingen gedaan een voetbalclub van de grond te krijgen. In die tijd was het gebruikelijk op straat of in weilandjes, meestal als buurten, tegen elkaar te voetballen. ZVV'56 is ontstaan uit zo'n buurtelftal, jongelui die s'avonds een balletje trapten tegen elkaar, speelden op het terrein van de toenmalige St. Jozef Stichting of op veldjes van boeren uit de buurt.
In 1928 en 1936 zijn er door diverse buurtbewoners pogingen gedaan een voetbalclub met de naam ZVV van de grond te krijgen en ook toen al speelden ze in het oranjezwart. Deze ondernemingen strandden voortijds, ondanks de goede bedoelingen. Deze pogingen waren de voorgangers van het huidige ZVV en mondden in de zomer van 1955 uit in een initiatief dat zijn oorsprong vond aan, hoe kan het ook anders, de Doggersbank. De bewoners van deze buurt vormden een bestuur, zette dit keer door en kregen de club van de grond. In 1956 werd er een voetballicentie aangevraagd bij de GVB afdeling Gelderland en op 6 mei van dat jaar was de club ZVV'56 een feit. Gerard Wijma werd beschermheer van de club. Ze begonnen op een drassig weilandje aan de voormalige Fortweg, waar wuivende rietpluimen het elftal verborgen hield en de mesthoop van boer Wielaart de geur bepaalde. Later kreeg ZVV zijn eigen terrein en velden aan de Schoonbroekseweg.
De voetbalclub bestaat inmiddels al meer dan 50 jaar. Naast dat ZVV'56 zich profileert als een echte Apeldoornse voetbalclub, is het een vereniging met een duidelijke functie in de wijk Zevenhuizen, waar het vele jongens en meisjes een plaats biedt om ze te laten voetballen.

www.zvv56.nl

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview