terug

Vrouwengoor

Vrouwengoor

Kruising Pythagorasstraat-Descartesstraat Apeldoorn

Hier lag een lange tijd een moerasachtig gebied van met biezen bedekt drijfzand. Het smalle pad Vrouwengoor hier erlangs. Goor betekent moeras en vrouwen verwijst vermoedelijk naar de middeleeuwse eigenaar van de grond, het kapittel van St. Marie (Onze lieve vrouw). Een andere lezing is dat de weg door het moeras voornamelijk gebruikt werd door boerenvrouwen die boodschappen gingen doen in het dorp.
Over het moeras doen begon twintigste eeuw nog spookverhalen de ronde, compleet met ijselijke kreten in de nacht en zwevende witte vrouwenfiguren. Enkele bewoners hoorden s'nachts kreten, als die van een vrouw in doodsangst. Enkele wakker geworden boeren trokken erop uit en zagen een oplichtend figuur zweven over het moeras. Er werd gerept over een in het moeras verdronken vrouw. Nog jarenlang vertelden ouders het verhaal aan hun kinderen, over het geheim van het moeras.
Overal in de wijk liggen nu waterbassins in de vorm van vijvers en sloten. Dat geeft een heel eigen karakter aan de wijk. Buurtbewoners kunnen er op schaatsen en vroeger werd er ook gevaren en gezwommen.

Leven in Z7 : Zuidbroek Zevenhuizen verdwijnen verschijnen / Gemeente Apeldoorn

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview