terug

Sprenckeler

Sprenckeler

Aubadestraat Apeldoorn

Het huidige zwembad de Sprenkelaar dankt zijn naam aan een boerderij die hier vroeger niet ver vandaan lag. Een van de eerste bewoners van deze boerderij was Henrick Cornelisse op Sprenckeler. Op 24-jarige leeftijd, in 1577, werd de boerderij zijn eigendom, maar rampspoed lag voor de deur. De Tachtigjarige oorlog was aan de gang en in de omgeving van Apeldoorn werd flink geplunderd. Muitende Duitse troepen terroriseerden vanuit Deventer de omgeving.
In december 1577 wilden de Staten van Veluwe hier een eind aan maken en zonden een leger van 450 man onder leiding van Hegeman en Van Broeckhuysen richting Apeldoorn. Na enige tijd de plaatselijke horeca onveilig te hebben gemaakt, moesten ze op de avond van 6 januari 1578 eindelijk aan de bak, en flink ook! 300 Duitse soldaten marcheerden over de weg naar Apeldoorn om ze door middel van 'blitzkrieg' te verslaan. Dit werd maar ternauwernood voorkomen. Hegeman en Van Broeckhuysen hadden wachtposten geplaatst in het huis van Henrick Cornelisse, omdat huize Sprenckeler een strategische positie aan de weg naar Deventer was. Toen de Duitsers naderden en de gevechten losbarsten werd de boerderij in brand geschoten. Na een heftige strijd sloegen de Duitse troepen op de vlucht en de overwinning werd tot in Utrecht gevierd.
Na deze zege veroverde het leger van Hegeman de dorpjes Twello en Terwolde, een verslagen Henrick, bij de smeulende resten van wat eens de Sprenckeler was, achterlatend. Als er al verzekeringen hadden bestaan, had hij in de kleine lettertjes kunnen lezen dat oorlogsschade niet gedekt werd. Hij was ten einde raad. Maar de Apeldoornse schoolmeester Willem Sebiss schoot te hulp en diende namens Henrick een schadeclaim in bij het Hof in Arnhem. Na de trage bureaucratische rompslomp, die sinds mensenheugenis deel uitmaakt van de ambtelijke klasse, kreeg hij uiteindelijk 1000 caroliguldens uitgekeerd, waarmee hij de boerderij nieuw leven inblies.
Toen Henrick in 1616 overleed nam zijn zoon het boerenbedrijf over en bleef het in de familie tot deze in 1739 werd verkocht. Maar de naam Sprenkelaar zou de omgeving nooit meer verlaten.

Leven in Z7 : Zuidbroek Zevenhuizen verdwijnen verschijnen / Gemeente Apeldoorn

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview