terug

Noodwinkel Veeneman

Noodwinkel Veeneman

Sluisoordlaan Apeldoorn

De nieuwe bewoners van de woonwijk in wording, die het eind jaren zestig was, waren voor hun dagelijkse boodschappen afhankelijk van het centrum en een rijdende winkelier. Totdat in 1969 de houten noodwinkel van Veeneman de deuren opende, waar de mensen hun belangrijkste boodschappen konden doen. F. Veeneman maakte de hele groei mee en speelde goed in op de wensen van het nieuwe volk. Ze kwamen uit allerlei delen van het land, waren de stad gewend en kwamen hier in de rimboe van een dorp terecht. De supermarkt van Veeneman werd, naast een bron van dagelijkse voedingsmiddelen, een sociale ontmoetingsplaats, waarin Veeneman zelf een grote rol speelde. Hij legde er de nadruk op dat de mensen herkend werden en een praatje konden maken, met als doel de nieuwkomers niet te laten vereenzamen en als klanten aan zich te binden.
Hij liet zich door de gemeente op de hoogte houden van de oplevering van nieuwe huizen en ging dan s'avonds, gewapend met een pak koffie en een fles jenever, een praatje maken. Hij stelde zich voor als 'de enige winkelier in de wijk', hielp tijdens het verhuizen met het sjouwen en dronk een bak koffie. De volgende dag kwamen die mensen dan in de winkel en wist hij precies wie het waren. En als mensen een baby kregen gaf hij ze een mooie zware zilveren ingegraveerde eetlepel. Twaalfduizend heeft hij er over de jaren weggegeven en persoonlijk langs gebracht. Hij zag zichzelf als gastheer en verbond zichzelf op die manier met de wijk.
Hij had een vrij forse noodwinkel die dertig tot veertig man werk van werk voorzag en verving deze na verloop van tijd door een supermarkt. In 1980 ging hij op franchisebasis naar Albert Heijn en zo groeide zijn winkel naar honderd  man. Op zijn zestigste vond hij het mooi geweest en verkocht hij zijn winkel.

Leven in Z7 : Zuidbroek Zevenhuizen verdwijnen verschijnen / Gemeente Apeldoorn

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview