terug

Kunstrel in Zevenhuizen

Kunstrel in Zevenhuizen

Laan van Zevenhuizen Apeldoorn

In augustus en september 1983 kwam Zevenhuizen landelijk in het nieuws vanwege een conflict tussen de bewoners en de Gemeente Apeldoorn. De Hengelose kunstenaar Evert Strobos ontwierp een kunstwerk, het Hunnebeddenplan, bestaande uit een serieel beeld van stalen platen voor de open ruimte op een oude trambaan langs de Laan van Zevenhuizen. Het werk zou dwars door de woonwijk gaan en moest het sombere uiterlijk van de wijk met veel gras en beton opfleuren. Het kunstwerk bestond uit een aantal pylonen vervaardigd uit cortenstaal, een materiaal dat roest door de invloeden van het weer waardoor allerlei verschillende patronen ontstaan. De bewoners vonden deze 'roestige platen' echter oerlelijk en deed ouderen zelfs denken aan anti-tankversperringen uit de Tweede Wereldoorlog.
Toen bekend werd dat de gemeente 180.000 gulden voor het werk had betaald, werd het werk beklad. De bewoners waren woedend, omdat er wel voor veel geld een kunstwerk werd neergezet, maar dat het buurthuis wegens bezuinigingen gesloten werd. 'Wij geen buurthuis maar wel een hoop oud roest in onze achtertuin? Dat zal niet gebeuren!' Strobos heeft zijn kunstwerk, bestaande uit 160 pylonen, nooit kunnen voltooien. De eerste 40 geplaatste pylonen werden door enkele woedende bewoners met tractoren omver getrokken.
Hierna zocht en vond de gemeente een locatie ver buiten de bebouwing, maar ook hier zaten omwonenden er niet op te wachten. In 1986 schonk de gemeente Apeldoorn het werk aan Dordrecht, maar ook hier werd het werk snel beklad. Tegenwoordig staat het kunstwerk langs een autoweg in de buurt van Breda.

Leven in Z7 : Zuidbroek Zevenhuizen verdwijnen verschijnen / Gemeente Apeldoorn

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview