terug

De Eerste Zevenhuizense Vishal

De Eerste Zevenhuizense Vishal

Kanaal Noord 154 Apeldoorn

De Eerste Zevenhuizense Vishal luidde de naam die een trotse Reinder Kroon had gegeven aan het bedrijfje dat hij begin jaren dertig vanuit dit pand begon. Aanvankelijk als bijverdienste, zijn collega's uit de mattenfabriek aan de overkant van het kanaal kwamen vaak een harinkje halen, maar naarmate zijn klantenkring groeide werd het zijn bestaan. Van een transportfiets, een bakfiets en een wat grotere handkar kocht hij na de oorlog een klein vrachtwagentje waarmee hij markten in de wijde omtrek bezocht.
Bij het krieken van de dag was Reinder al onderweg naar de grossier aan de Molendwarsstraat en daarna reed hij, rond een uur of zeven, naar de markt in Doetinchem, Dieren, Wageningen of Nunspeet. Rond een uur of twee s'middags kwam hij thuis, at en sliep wat, waarna hij tegen drie├źn zijn kar vol laadde om tot zeven uur op zijn vaste standplaats bij de Deventerbrug te staan.
Zijn vrouw zorgde ondertussen voor de huishouding en de winkel, waar men terecht kon voor vis, bier, wijn, limonade, conserven en verpakt snoepgoed. Buurtbewoners, onderweg naar huis van hun werk, die wel een biertje wilden maar niet naar de kroeg wilden, kwamen graag in de beslotenheid van Kroon's keukentje een koel flesje gerstenat nuttigen. Zo hadden ze een vaste klant die elke zaterdag een 'maatje' jenever kwam halen.
Behalve klaarstaan voor deze gasten in de avonduren, moest hij ook regelmatig s'avonds nog op pad om bruiloften van een hartige snack te voorzien.
Ondanks dit zware bestaan bleef Reinder goedgehumeurd en behield hij zijn immer positieve kijk op het leven. Al lang voor zonsopkomst galmde zijn gezang dusdanig krachtig uit zijn schuur, dat zijn buurvrouw hem er ooit vriendelijk op attent maakte dat ze wel gewend was wat langer te slapen en of hij zijn zanglust op een wat normaler tijdstip kon doen gelden. Reinder kon dan als geen ander de negatieve stemming van de betrokkene met een vrolijke kwinkslag en een lekkernij uit zijn gezonde apotheek, zoals hij zijn bedrijf ook wel noemde, verhelpen.
Toen hij bijna 70 jaar oud was stopte hij, vanwege het ontbreken van een opvolger, met zijn bedrijf.

Zevenhuizen: 'uit kluiten gewassen' / red. Henk Buurman, Evert Kroon

Info Reacties Streetview