terug

Apeldoornse Messenfabriek Amefa

Apeldoornse Messenfabriek Amefa

Deventerstraat 313-315 Apeldoorn

Verscholen achter een rij dubbele woningen, in een paar garages aan de Deventerstraat, richtte Eugen Hollaender op 19 september 1931 de Apeldoornse Messenfabriek Amefa op, vandaag de dag een bedrijf met internationale allure.
Het waren crisisjaren en onzekere tijden, maar niet voor Amefa dat met 12 man personeel van start ging. Het product van de fabriek is een nieuw soort wegwerp veiligheidsscheermesjes, dat bekend werd onder namen als Amefa, Nationaal, Olinda, Somefa, Royal en 'Voor vader en zoon'. Het bedrijf was erg succesvol en groeide in enkele jaren naar ruim honderd medewerkers. Zo succesvol dat in 1941 de vraag dusdanig was toegenomen dat er een tweede vestiging geopend wordt in Neede, waar ongeveer honderd arbeiders gingen werken.
Doordat de naturalisatieaanvraag van de Heer Hollaender, die hij tegelijk met zijn huwelijk in 1937 indiende, strandde in de bureaucratie genoot hij tijdens de Duitse bezetting vrij veel bewegingsvrijheid. Verschillende Apeldoorners werden tijdens hun verblijf in het kamp te Rees door Hollaender verrast met een pakketje van thuis.
Door de intrede van de elektrische scheerapparaten en doordat Gillette speciale apparatuur bij zijn gepatenteerde scheermesjes ging leveren staakte Amefa de productie van de scheermesjes en ging het nu volledig over bestek, wat ook al sinds de oprichting geproduceerd werd.
Door de toenemende concurrentie besloot directeur Hollaender op tijd over te gaan op het veredelen van roestvrijstalen halffabricaten afkomstig uit het verre oosten. Zo wist Amefa zijn positie op de internationale markt te verstevigen.
In 1993 stopt Amefa met de eigen productie, bestekken met de merknaam Amefa worden vanaf dat moment geïmporteerd.

Zevenhuizen: 'uit kluiten gewassen' / red. Henk Buurman, Evert Kroon

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview