terug

Van Haeften kazerne

Van Haeften kazerne

De bewaking van Paleis Het Loo werd in 1911 in handen gelegd van de Koninklijke Marechaussee. Voor hun huisvesting werd deze kazerne gebouwd. Ze werd genoemd naar Luitenant-kolonel G.A. Van Haeften, die in 1909 was benoemd tot eerste inspecteur der Koninklijke Marechaussee.

Bij de bouw van de kazerne werden er in de bodem vondsten gedaan uit de IJzertijd en de Middeleeuwen. Toen begin deze eeuw het kazernecomplex verbouwd tot woongebied, ging daar een grondig archeologisch onderzoek aan vooraf en niet zonder resultaat. Er werden sporen gevonden van een middeleeuws boerenerf uit de 11e eeuw. de archeologen konden bovendien vaststellen dat het terrein ook in de 16e/ 17e eeuw bewoond moet zijn geweest.

In het woongebied 'Park Van Haeften', zoals het nu heet zijn twee gebouwen van het oorspronkelijke kazernecomplex behouden gebleven: het hoofdgebouw van de kazerne en, op het grasveld rechts daarachter, het kruithuisje.

Het beeld 'Columba Exercitus' van kunstenaarsduo Broos naast het voormalige kruithuisje herinnert op symbolische wijze aan het militaire verleden van het park.

Bellevueroute Wenum Wiesel

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview