terug

Landgoed Groenouwe

Landgoed Groenouwe
route

Familiehotel van de familie Broese van Groenou

Wolter Broese maakte zijn fortuin in de suikerteelt in Nederlands-Indiƫ. In 1891 keerde hij met zijn vrouw en zeven kinderen terug naar Nederland, waar hij zich vestigde in Den Haag.

Om te voorkomen dat zijn familieleden van elkaar vervreemd zouden raken, vatte Wolter het plan op om een familiehotel te bouwen in Loenen op de Veluwe. Zoon Dolf die opgeleid was tot bouwkundig ingenieur ontwierp het gebouwencomplex. Zeker op het platteland van de Veluwe met zijn bescheiden en kleinschalige bebouwing, was de omvang van het familiehotel indrukwekkend.
In de toeristische gids van 1929 werd er met ontzag over gesproken: "Aan den rechterkant van den Eerbeekschen weg zien we in de verte een donker massief gebouw boven het geboomte uitsteken. Dat is 'Groenouwe'. Ieder kent het als het 'Familiehuis', waar de leden van de familie Broese van Groenou, als in een eigen hotel komen logeeren. De bosschen en terreinen van de omgeving behooren er bij. Een vijver om te zwemmen ontbreekt niet, evenmin ais tennis-en golfbanen. Niet minder dan zestig kamers bevat het gebouw en het is des zomers geregeld bezet."

Het landhuis werd in 1945 door brand geheel verwoest. Wel behouden gebleven is het eveneens door Dolf ontworpen en in 1925 gerealiseerde Columbarium; het familiemausoleum van Wolter Broese van Groenou en zijn nazaten. Dit is een Rijksmonument.

Open de bijlage hieronder om meer te lezen over Hotel Zilven en zijn bijzondere geschiedenis.

Voor meer foto's van Groenouwe en biografische informatie over Dolf Broese van Groenou: zie de website van  het NAi.

Bijlage openen

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview