terug

Kasteel Ter Horst

Kasteel Ter Horst
route

Wijnand Hackfort, burgemeester van Arnhem, liet hier in 1557 een kasteel bouwen. De neo-classicistische gevel aan de ingangszijde werd eind 18e eeuw aangebracht. Die zijde van het kasteel was tot dat moment overigens de achterkant van het kasteel.

De Hackforts waren niet onbemiddeld en huwden rijke echtgenotes. Hun weelderige invloed is terug te zien in het interieur, bijvoorbeeld aan de gesneden houten wenteltrap, de fraaie tegelwanden, de luidklokken in het torentje en veel geschilderde familieportretten.

In en van de bijgebouwen bevindt zich een schuilkapel waar rooms-katholieken uit de omgeving in het geheim ter kerke konden gaan. Het familiegraf van de Hackforts is in Loenen naast de roomskatholieke kerk St. Antonius Abt.

Zeven generaties lang bewoonden de Hackforts het kasteel en ook na hun vertrek is het kasteel bijna altijd bewoond geweest door de eigenaren.
Kasteel Huis Ter Horst is een rijksmonument.

In CODA Archief bevinden zich de Markearchieven van de Loenermark 1537-1865. Deze zijn afkomstig uit het Archief van het Huis Ter Horst.

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview