terug

Aardhuis

Aardhuis

Op een van de hoogste plekken van de Veluwe, de Aardmansberg (102 meter boven N.A.P.), liet Koning Willem III in 1861 het Aardhuis bouwen. Het door hofachitect Henri Camp gebouwde chaletachtige gebouw diende oorspronkelijk voor militaire besprekingen. Het bood Willem III, die een liefhebber was van militaria,  ook en magnifiek zicht op de manoeuvres die de soldaten uit kamp Nieuw-Milligen op de hei uitvoerden.
Ook Prins Hendrik verbleef later graag in het Aardhuis, dat hij vooral als jachtchalet gebruikte.
Vlak bij het Aardhuis werd een put gegraven die nog iets dieper is dan de oudere Echoput die, wat verder bergafwaarts, in de tijd van Koning lodewijk Napoleon was gegraven. De put bij het Aardhuis heeft geen echo.

Sinds de jaren '80 van de vorige fungeert het Aardhuis als bezoekerscentrum en museum. Het is gedeeltelijk nog ingericht als het jachtchalet uit de tijd van WIllem III. De trapopgang, de grote zaal en de stijlkamer met historische meubels, schilderijen, jachtwapens en geweien van belangrijke herten zijn nog vrijwel authentiek.

Het Aardhuis is geopend van eind maart 2012 tot eind oktober. Meer informatie over openingstijden treft u aan op de website van het Aardhuis.

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview