terug

Woeste Hoeve, 6-8 maart 1945

Woeste Hoeve, 6-8 maart 1945

In de nacht van 6 op 7 maart 1945 leggen zes verzetsmannen een hinderlaag bij De Woeste Hoeve, langs de weg tussen Apeldoorn en Arnhem. Ze zijn getipt dat er deze nacht een vrachtwagen vol varkensvlees langskomt. Die vrachtwagen kunnen ze goed gebruiken en het vlees is aan het einde van de Hongerwinter meer dan welkom.
Wanneer ze in de verte het geronk van een zware motor horen en twee koplampen zien opdoemen, stappen ze, verkleed in Duitse uniformen de weg op. Wanneer de wagen dichterbij komt, blijkt het echter geen vrachtwagen te zijn, maar een zware Duitse BMW met drie inzit-tenden. Er volgt in het donker een kort en chaotisch vuurgevecht. Wanneer er nog een auto nadert, maken de verzetsmensen zich uit de voeten.
De volgende dag blijken van de drie inzittenden er twee dood. De derde is zwaargewond, maar overleeft. Uitgerekend deze man blijkt Hanns Albin Rauter te zijn, de 'Höhere SS- und Polizeiführer' in Nederland.
Het incident heeft rampzalige gevolgen. Op 8 maart fusilleren De Duitsers 263 mensen die op dat moment in verschillende Nederlandse gevangenissen zitten. 117 van hen, gevangenen uit Apeldoorn, Deventer, Zwolle, Assen, Doetinchem en Groningen, worden naar de plaats van de aanslag, hier bij Woeste Hoeve, gebracht en doodgeschoten.

Meer informatie op de website Apeldoorn en de Oorlog

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview