terug

Oude Meester Gangelschool

Oude Meester Gangelschool
route

Hoek Nijegaardeweg / Kampheuvellaan Hoenderloo

Bernardus Gangel werd door dominee Heldring als onderwijzer aangesteld in de net opgerichte school in Hoenderloo. In 1845 benaderde Heldring hem met de vraag of hij een "dof" meisje tijdelijk in huis wilde nemen. In de twee jaren daarop logeerden er maar liefst 48 kinderen bij Gangel, met een minimum van 14 tegelijk. Het was een onhoudbare situatie, temeer omdat Gangel niet wilde dat zijn eigen kinderen in contact kwamen met deze pleegkinderen.
Heldring mobiliseerde hierop zijn invloedrijke christelijke vrienden. Aangevoerd door Jonkheer Mr. Messchert van Vollenhoven kochten de vrienden grond aan in Hoenderloo. In 1849 werd het eerste gebouw, 'Vollenhoven', in gebruik genomen.
De Meester Gangelschool werd hier in 1907 gebouwd. De schooljongens woonden tegenover de school, in gebouw Nijegaarde. Dat reusachtige pand werd in 1985 gesloopt omdat het niet meer paste bij de moderne opvattingen. Om dezelfde reden was in 1972 ook het andere grote paviljoen, Eikenhof, afgebroken. De klok van Eikenhof kreeg toen een plek op de oude Meester Gangelschool.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview