terug

Deelerwoud

Deelerwoud
routeroute

Deelerwoud 1-2 Hoenderloo

Het Deelerwoud is een zeldzaam ongerept landgoed in het hart van de Veluwe. Het particuliere, voor publiek verboden Hoenderloose deel van het Deelerwoud is 650 hectaren groot. Ten zuiden ervan liggen de andere twee delen: het eveneens particuliere landgoed Hoog Deelen en het deel van het Deelerwoud dat tot de gemeente Arnhem behoort.
De stijl van dit in 1923 opgetrokken, rijksmonumentale poortgebouw is vergelijkbaar met het rond 1895 gebouwde kasteel dat ruim een kilometer verderop in het woud lag. Dit kasteel werd op 12 april 1945, vlak vóór de bevrijding, verwoest door geallieerde bommen. Na de oorlog kwam er het huidige, relatief bescheiden landhuis voor in de plaats.

Jonkheer P.J. Repelaer van Spijkenisse kocht het landgoed in 1918. Oorspronkelijk was het geheel ingericht voor de jacht. Jhr. Repelaer verlegde de koers naar landbouw en bosbouw. Een deel van het woeste terrein werd ontgonnen en er kwamen o.a. landbouwschuren. Ook werden tuinen aangelegd.
Na zijn dood in 1941 werd dit beleid voortgezet door zijn echtgenote.
Het huidige sobere landhuis dateert uit 1960. In 1984 erft jonkheer Volker Günther Friedemann Repelaer het landgoed. Deze jonkheer koopt zijn broer en zus uit en wordt enig eigenaar. Sinds zijn overlijden op 30 september 2014 wordt het gebied door de Stichting Huis Deelerwoud beheerd.

CODA / Jules de Vries / Nikita te Dorsthorst

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview