terug

Veldvijvers in het Paleispark

Veldvijvers in het Paleispark

paleis het loo

De tuinen van Paleis Het Loo werden aan het eind van de 17e eeuw aangelegd. Naast de siertuinen werd een paleispark aangelegd, met moestuinen, hondenkennels en een doolhof. In het park waren ook zes vierkante vijvers. Deze vijvers werden gebruikt als reservoir voor de fonteinen in de tuin.
Nadat de siertuinen in verval waren geraakt, werden deze aan het begin van de 19e eeuw vervangen door een landschapspark. In tegenstelling tot de strakke symmetrie van de baroktuin moest in het park de natuur niet beheerst worden, maar ging het juist om de ongereptheid van de natuur. De bezoeker moest door de slingerende wandelpaadjes steeds een ander gezichtspunt krijgen.
In de 19e eeuw werden de vierkante vijvers vergraven twee ronde veldvijvers, die goed pasten in het romantische decor van het landschapspark.
Koning Willem III kwam graag op Paleis Het Loo en wandelde dan in het park. Op het schilderij is de koning te zien samen met Frans Liszt. Deze Hongaarse pianist was in de 19e eeuw mateloos populair. In 1875 bezocht Liszt Paleis Het Loo, op uitnodiging van de koning.
De veldvijvers met daarbij de badtent en de theetent zijn te bekijken bij een wandeling door het paleispark.

Nationaal Museum Paleis Het Loo

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview