terug

Olifantenhuis

Olifantenhuis

Stadhouder Willem V (1748-1806) 'had iets' met exotische dieren. Hij bezat daarom een eigen menagerie, naast Paleis Het Loo. In 1786 kreeg hij als geschenk van de VOC twee Indische olifanten, meegebracht uit Ceylon (Sri Lanka). Deze olifanten, Hans en Parkie genaamd, werden gehuisvest in een speciale stal, op het terrein van het jacht-departement van Paleis Het Loo. Daar waren ook de kennel voor jachthonden en personeelswoningen.
Toen de Fransen in 1795 de Nederlanden bezetten, betrokken zij ook Paleis Het Loo. Zij richtten er flinke vernielingen aan en de beide olifanten werden, inclusief hun verzorger, op transport naar Frankrijk gesteld. Die operatie ging niet zonder slag of stoot, want het heeft zo'n zes maanden geduurd voordat het transport in Parijs arriveerde.
De olifantenstal bleef leeg achter en wordt nu al weer vele jaren als verkoopruimte gebruikt door fruitteler Bouwman.

De personeelswoningen achter de olifantenstal waren toegewezen aan de valkeniers, die nodig waren bij de jacht op reigers, voornamelijk gehouden op de Valkenberg. De valkenjacht herleefde onder Koning Willem III, die de Royal Hawking Club oprichtte.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview