terug

Koninklijke stallen

Koninklijke stallen

paleispark 1 apeldoorn

De stallen bij Paleis Het Loo zijn tussen 1907 en 1909 aangelegd. Dit is ruim twee eeuwen na de bouw van het paleis. Daarvoor stonden de paarden en de rijtuigen in de westvleugel van het hoofdgebouw. Maar koningin Wilhelmina besloot om de stallen de verplaatsen naar een nieuw gebouw, verder weg van het paleis.
In de stallen konden 88 paarden worden gestald. Er waren twee koetshuizen voor de rijtuigen. In het complex waren ook tuigenkamers en ruimtes waar de paarden werden gepoetst en opgetuigd.
Koningin Wilhelmina was niet erg geïnteresseerd in auto's. Daarom was in de stallen geen plaats voor auto's. Na enige jaren bleek toch dat auto's de rijtuigen voorgoed zouden gaan vervangen. Aan de overkant van de stallen werd toen een nieuwe garage gebouwd. De Prins Hendrikgarage is nu een theehuis.
In de stallen zijn nu enkele bijzondere rijtuigen te zien, zoals de witte rouwkoets die werd gebruikt voor de begrafenis van koningin Wilhelmina. Een deel van de stallen wordt gebruikt voor tijdelijke fototentoonstellingen en voor de multimediale presentatie 'Nederland & Oranje'.
Eén vleugel wordt gebruikt door het Koninklijk Staldepartement voor de paarden van de koninklijke familie.
De stallen hebben de status van rijksmonument.

Nationaal Museum Paleis Het Loo

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview