terug

Zwitsalfabriek en VPF

Zwitsalfabriek en VPF

Vlijtseweg

Op het terrein van de voormalige Zwitsal-fabriek werden decennia lang de overbekende verzorgingsproducten met het blije babygezichtje geproduceerd. Het is het succesverhaal van de apotheker en ondernemer Cor Jansen.

In 1920 startte hij in Apeldoorn een kleine farmaceutische fabriek aan de Floralaan/ Deventerstraat. Vooral Jansens Zwitserse zalf, die hij verkocht onder de naam 'Zwitsal', bracht hem succes. In 1928 kon Jansen een villa in De Parken laten bouwen, die hij toepasselijk 'Helvetia' noemde.
Kort na de Tweede Wereldoorlog verhuisde hij de fabriek naar deze plek aan de Vlijtseweg. Deze locatie was aantrekkelijk door de ligging direct aan het kanaal zodat de grond- en afvalstoffen per boot konden worden aan- en afgevoerd. Een aantal gebouwen was daarom ook gericht op het kanaal.

Vanaf de start van de fabriek tot aan 1964, toen het bedrijf opging in een grote multinational, was Christiaan ten Tuynte de huisarchitect. Alle gebouwen tot die tijd heeft hij ontworpen. Daardoor vormen ze ondanks hun verschillende vormen en bouwjaren samen een sterke eenheid.

Met de fusie is het aantal producten dat gemaakt werd, uitgebreid en daarmee ook het aantal bedrijfsgebouwen. Zo is onder meer een aƫrosolfabriek voor de productie van cosmetica in spuitbussen gebouwd. Op het hoogtepunt telde het bedrijf ongeveer 400 werknemers. Door verdere mechanisatie en de komst van computers nam dit aantal geleidelijk af tot 80 bij de sluiting van het bedrijf in 2011. Cor Jansen is tot aan zijn overlijden in 1975 altijd betrokken gebleven bij het bedrijf dat hij geheel zelfstandig groot heeft gemaakt.


 

Ingezonden door: Henry Huiskamp

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview