terug

Villa Helvetia

Villa Helvetia

Deze villa is gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect J.H. Klosters. Opdrachtgever was Johannes Albertus Mensink. In 1950 verkocht Mensink de villa aan de chemicus Cornelis Jan Jansen, de oprichter van de Zwitsalfabriek. Hij gaf de villa de naam 'Helvetia', de naam waarmee Zwitsers ook wel hun land aanduiden.
Waar nu de fraaie tuin van de villa is,stond eerder een andere villa, in 1885 gebouwd in opdracht van Jonkheer N.A. Holmberg de Beckfeldt. Die villa werd in 1921 gesloopt met de intentie op de vrijkomende grond meerdere villa's te bouwen. Uiteindelijk is het gelukkig gebleven bij de villa Helvetia, die nog altijd in handen is van nazaten van de heer Jansen.

De huidige gebruiker, Mike van Woudenberg heeft het interieur van de villa een eigentijdse 'touch' gegeven, zonder het oorspronkelijke karakter geweld aan te doen. Dat deed hij eerder ook al met een ander Apeldoorns monumentaal pand, de voormalige villa van Apeldoornse Nettenfabriek-eigenaar Von Zeppelin aan de Deventerstraat 37. Van Woudenberg's echtgenote, Eline van de Ridder, deed hetzelfde met de voormalige Leesbibliotheek aan de Regentesselaan 8.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview