terug

Sophia's Hoeve

Sophia's Hoeve
route

Landgoed

De Rotterdamse fabrikant Willem Hendrik de Heus koopt in 1843 de papiermolen De Vlijt met het daarbij behorende landgoed. Hij verbouwt de papierfabriek tot een koperpletterij en verkoopt in 1852 een groot deel van het landgoed aan de familie Brewer.
Omdat De Heus in Apeldoorn toch een zomerverblijf wil hebben, laat hij op het resterende deel in 1864 een buitenverblijf bouwen dat hij, naar zijn vrouw, 'Sophia's Hoeve' noemt.
Hoewel de Heus deel van zijn bezit heeft verkocht, blijft er toch een aanzienlijk landgoed over. De grenzen ervan lopen van de Deventerstraat naar de Molleruslaan, van de Molleruslaan naar de Vijverlaan, dan naar Marialust, naar Kerschoten, naar de Vlijtseweg, en tot bijna weer aan de Deventerstraat.

Twee palen met de naam van het landgoed markeren het begin van een indrukwekkende oprijlaan die met een prachtige brug over de Grift loopt. De villa is omgeven door een uitgebreid plantsoen met een vijver ervoor.
In dit plantsoen en over de oprijlaan kun je prachtig wandelen.
Eén of enkele malen per jaar komt De Heus naar zijn Apeldoornse landhuis, in een deftig rijtuig met een koetsier en palfrenier. Bij de villa is ook een koetshuis en er zijn ook bloemenkassen. Deze worden, net als de tuinen, verzorgd door de huisbewaarder, die ook het huis bewoont als De Heus er niet is.

Na vele jaren in het bezit van de familie De Heus te zijn geweest, wordt het landgoed in 1902 geveild.
Het komt in handen van mevrouw Van Haersma de With- van Weede, de bewoonster van Marialust. Zij koopt het landgoed Sophia's Hoeve, omsloten door de huidige Generaal Van der Heijdenlaan, de Vlijtseweg en de Deventerstraat, om het te verkavelen en voor woningbouw te exploiteren. Eerst wordt de grond tussen de Generaal Van der Heijdenlaan en de Generaal Van Heutszlaan bebouwd. Het landhuis, gelegen tussen de Van Aelstlaan en de Generaal Van Heutszlaan, wordt in 1913 gesloopt. Van de Sophia's Hoeve resteren nu alleen nog oude ansichtkaarten.

Bijlage openen

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview