terug

Pletterijweg

Pletterijweg

Langs de Pletterijweg werden in de tijd dat Koperpletterij De Heus nog aan de Vlijtseweg gevestigd was, de grondstoffen voor de fabriek aangevoerd vanaf de losplaats van De Heus aan het Apeldoorns Kanaal. Het ging dan vooral om ruw koper en koperschroot, maar ook om andere metalen en waarschijnlijk ook om steenkool.

Na het walsen/pletten werd het product uit de Koperpletterij ook weer per boot vervoerd naar onder andere Amsterdam, om verder verwerkt te worden.

De Pletterijweg en de aanliggende huizen waren particulier bezit van De Heus en daarom stond er aan de Vlijtseweg-kant van de weg een slagboom. Fietsers konden er wel gewoon langs, maar autoverkeer diende zich te melden bij de portier van de Koperpletterij, Ook voor de bewoners van de Pletterijweg en voor bestellingen (o.a. de groenteboer met zijn kar) opende de portier de slagboom.

Naast de Pletterijweg was ooit een betonnen bassin dat tot eind jaren '50 vol water stond. In die kolk dreven berkenboomstammen die in de Koperpletterij aan de overkant van de Vlijtseweg werden gebruikt om de ovens te stoken. Er werden vrijwel alleen berkenstammen gebruikt bij het voor de smeltovens voor ruw koper en koperschroot. Berken is weliswaar een zachte houtsoort die minder lang brandt dan hardere houtsoorten, maar het is erg zuiver en heeft een schone ontbranding waarbij weinig zuurstof nodig is en weinig vervuiling van het rookkanaal plaatsvindt. Het hout geeft bovendien veel warmte af, hetgeen van belang was bij het smelten, en het ontbrandt erg gemakkelijk dankzij de witte schors.

De stammen werden door de koperpletterij gekocht in het Koninklijk Park van Paleis Het Loo. Transporteur Rodijk uit Vaassen haalde ze met een oplegger uit het bos. Door de stammen in de kolk op te slaan bleven ze langer goed en werden ze op den duur ook harder.

Toen de kolk na de jaren '50 niet meer voor houtopslag gebruikt werd, heeft het bassin nog enkele decennia droog gestaan. Rond 1991 werd het door stenenhandel Wassink (die zich toen op dit terrein vestigde, maar inmiddels ook weer vertrokken is) volgestort met zand.

Lees ook het bijgevoegde document 'De Pletterijweg in ere hersteld'

Bijlage openen

Ton Loch

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview