terug

Oxener Schoenen

Oxener Schoenen
route

Opgericht: 1905

Bij zijn 100-jarig jubileum in 2005 kreeg de schoenenzaak van Oxener het predicaat 'hofleverancier' overhandigd. Maar de geschiedenis van het schoenmakersgeslacht Oxener gaat minstens twee maal zover terug in de tijd. Ooit kwamen twee broers Oxener vanuit Zwitserland. Als huurlingen in Napoleon's Grande Armée lapten zij de laarzen van het leger op. Eén van de broers bleef daarna in Nederland hangen. Zo belandden de Oxeners uiteindelijk in Apeldoorn waar zij een schoenreparatiewerkplaats hadden, Het eenvoudige pand waarin deze werkplaats gevestigd was en waarin de familie ook woonde, stond daar waar rond 1905, door Andries van Driesum een villa voor de particulier secretaris van de koningin Baron Van Geen werd gebouwd.
Cornelis Gerard Oxener begon in datzelfde jaar - hij was toen 25 jaar oud - een schoenenwinkel op Loosche Weg L 4452. Daar ontwikkelde de winkel zich tot een begrip. Na 'C.G.' nam zijn zoon 'J.F.', Jacobus Frederik, de zaak over.

In 1948 vestigde diens broer Gerard Cornelis een filiaal in Winterswijk dat later als zelfstandige winkel zou verdergaan. In 1977 overleed J.F. Oxener tamelijk plotseling. Zijn zoons namen de winkel over en breidden uit door in de Mariastraat een winkel te beginnen onder de naam 'Shoebox'. Nadat een van de twee broers in 1991 overleed, had Marten Oxener alleen de leiding tot 2005, het jaar waarin hij met pensioen ging.
Sindsdien hebben zijn dochter Karin en haar echtgenoot Peter Rijkers de leiding over de winkel.
Die winkel is al die jaren op dezelfde plek gebleven, maar werd wel regelmatig heringericht en verbouwd. Daarbij lijkt steeds een goede middenweg gevonden te zijn tussen degelijk en 'hip'. In 2000 greep Oxener zelfs net naast de nationale prijs voor 'Schoenwinkel van het jaar'.
Dat Oxener zich sinds 2005 dus 'hofleverancier' mag noemen, betekent een extra erkenning voor inmiddels de vierde generatie in dit familiebedrijf.

In de bijlage hieronder treft u een plattegrond aan van de winkel in 1939, toen schoenenwinkels nog een paskamer hadden.

Bijlage openen

Oxener Schoenen

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview