terug

Oranjepark

Oranjepark
route

Oranjepark Apeldoorn

Op 13 mei 1876, niet geheel toevallig samenvallend met de ingebruikname van de Oosterspoorlijn, vond de overdracht van het Oranjepark aan de gemeente plaats, wat met veel feestelijkheden gevierd werd in aanwezigheid van Koning Willem III. Hij had de gemeente toestemming gegeven het park "Oranjepark" te noemen. Het park was tot stand gebracht door Hendrik Christiaan van der Houven van Oordt. Hij had in 1874 het landgoed de Pasch gekocht en verkaveld en het Oranjepark gaf het landgoed de benodigde aantrekkingskracht om het tot villapark te kunnen exploiteren.
Het park en de villakavels waren door landschapsarchitect H.H. Hogeweg hetzelfde opgezet, om de nauwe band kracht bij te zetten. Het park was aangelegd in de toen populaire landschapsstijl met grote meanderende vijverpartijen, slingerende paden, afgewisseld met grasvelden en boomgroepen. In de oorspronkelijk grote villatuinen herhaalde deze indeling zich en sloot zo naadloos op het park aan.
De bouwterreinen in De Parken waren spoedig in trek. Met name veel oud-Indiƫgangers, renteniers en welgestelden uit het westen vestigden zich hier in de omgeving van het Oranjepark. Vervolgens heeft Van der Houven van Oordt ook nog het Sophiapark, Emmapark, Julianapark en het Wilheminapark aangelegd en net als het Oranjepark aan de gemeente cadeau gedaan. Van deze parken is alleen het Wilhelminapark nog over. Later zijn daar met de aankoop en verkaveling van de landgoederen Marialust en Sophia's Hoeve nog het Prinsenpark en het Verzetsstrijderspark bijgekomen.
Als dank voor alles wat hij voor Apeldoorn betekent had, richtte de VVV in 1892 in het Oranjepark een monumentale bank voor van der Houven van Oordt op.
Zie ook Muziektent Oranjepark.
Het Oranjepark heeft de status van rijksmonument.

Open de bijlage om de verkoopakte te lezen waarin in 1874 de koop van het park door de gemeente van Van den Houven van oordt werd vastgelegd.

IVN Apeldoorn heeft een 'Ommetje', een aantrekkelijke wandelroute door het Oranjepark samengesteld. Klik hier om deze te openen.

Bijlage openen

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview