terug

Kwekerij Van Nes

Kwekerij Van Nes

Vlijtseweg 110, Apeldoorn

De firma K. van Nes & Zonen, later J. Brusse, werd in 1810 te Boskoop opgericht en in 1860 naar Apeldoorn overgebracht door de heer H. van Nes. Zoon Klaas, die al sinds 1900 de dagelijkse leiding over het bedrijf had, nam het in 1907 over van zijn vader. Onder zijn handen stond het bedrijf vooral bekend om zijn uitgebreide heesterassortiment. Vooraal de coniferen en rhododendrons waren zeer geliefd.
Klaas was vooral geïnteresseerd in tuinontwerp. In de catalogus van 1901 werd ook reclame gemaakt voor het "Ontwerpen en aanleggen van parken, buitenplaatsen, tuinen, boomgaarden en vruchtenhoven". De eerste tuinontwerpen, voor zover bekend, zijn uit 1907: het ontwerp voor de tuin van papierfabriek De Eendracht in Apeldoorn en de inrichting voor het terrein van Het Apeldoornsche Bosch. Vanaf dat jaar kreeg Van Nes naast grotere opdrachten ook regelmatig opdrachten voor particuliere tuinen.
Door zijn grote interesse en veel zelfstudie richtte hij zich meer op stedenbouw en landschapsarchitectuur dan op tuinontwerp. Hij heeft zich sterk gemaakt voor een landschapsarchitectenopleiding, omdat hij vond dat (steden)bouwkundigen en tuinarchitecten tekortschoten.

In Apeldoorn kennen we zijn naam vooral van zijn ontwerp voor de tuinstad Berg en Bos. Dit 525 hectaren grote project omvatte een complete woonwijk met alle voorzieningen, parken en een eigen bos. In 1926 verkocht Van Nes het familiebedrijf aan boomkweker J. Brusse en tuinarchitect A.H. van Hanswijk Pennink, om zijn tijd volledig te kunnen wijden aan het ontwerpen. Later werd het terrein gebruikt door de Zwitsal voor opslag van bolkaf.

Ingezonden door: Yvonne de Vries

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview