terug

Kwekerij Marialust

Kwekerij Marialust

Voormalige gemeentelijke kwekerij

In het tweede kwart van de 20ste eeuw is op een deel van het voormalige landgoed Marialust, direct ten noordwesten van de koperpletterij, de kwekerij van de Apeldoornse plantsoenendienst gevestigd. De diverse kassen en perken van de kwekerij werden gegroepeerd ter weerszijden van een middenpad dat de hoofdrichting van de molenbeek volgde, schuin op de Vlijtseweg. Het bovengenoemde huisje met agrarische schuur uit de 19de eeuw, werd ook onderdeel van het kwekerijbedrijf.

Nadat koperpletterij De Heus rond 1970 was gesloten, breidde de gemeentewerf uit met het noordelijke deel van het voormalige fabrieksterrein. Rond 2005 werd de kwekerij opgeheven, maar het terrein bleef tot op heden in gebruik als gemeentewerf. Van de kwekerij resteert nu nog een varenkas met stookhuisje van rond 1950, die is benoemd tot gemeentelijk monument.
De huidige hoofdontsluitingsweg van het terrein volgt nog altijd de lijn van het oude middenpad van de kwekerij. En over het oude gebouw
Binnen het projectgebied staat ook nog een gebouw dat vanouds onderdeel was van het landgoed. Het gaat om een 19de-eeuws huisje met een aangebouwde agrarische schuur aan de westzijde van het terrein. Ook dit tamelijk gaaf bewaarde gebouw is benoemd tot gemeentelijk monument.

Ingezonden door: Yvonne de Vries

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview