terug

Kwartjesfontein

Kwartjesfontein
route

Verzetsstrijderspark (Oranjepark), 1932

Op 31 augustus 1932 (Koninginnedag) werd de Kwartjesfontein, geplaatst in de vijver van het Oranjepark, onthuld door prinses Juliana. De fontein was bekostigd door bijdragen uit de Apeldoornse samenleving, maar de motor was Jo Wegener, uitgever van de Nieuwe Apeldoornsche Courant, die zijn lezers opriep tot een bescheiden bijdrage in de vorm van een kwartje, onder het motto "Een kwartje maakt u niet armer. Een fontein maakt Apeldoorn rijker".
De fontein, ontworpen door Pieter Puype, werd uitgevoerd in Franse schelpsteen. Puype ontwierp een monumentale compositie van negen gestileerde waterdieren die het midden houden tussen vissen en dolfijnen, geplaatst op een breed vierkant voetstuk met een opschrift. In koperen letters stond erop vermeld: ONTHULD 31 AUG. 1932. Aan de achterzijde was een rond schild met de adelaar uit het Apeldoornse wapen aangebracht. De linker zijkant was versierd door een cirkel met daarin '25', symbool voor de kwartjesregen die de totstandkoming van de fontein had mogelijk gemaakt. Op de achterzijde prijkte het wapen van de toenmalige burgemeester Roosmale Nepveu.
Aanvankelijk lag het in de bedoeling de fontein in de vijver van het Wilhelminapark te plaatsen, als pendant van Puypes herdenkingsbank voor oud-burgemeester H.P.J. Tutein Nolthenius die daar een jaar eerder was onthuld. Maar het 'Comité Gedenkteken Oud-Burgemeester Tutein Nolthenius' opteerde voor een meer opvallende plek: het Oranjepark in het centrum van Apeldoorn.
Vijftig jaar na de onthulling werd de fontein buiten werking gesteld en naar de gemeentewerf afgevoerd. In 2009 werd Puypes beeldhouwwerk hersteld en opnieuw in de openbare ruimte geplaatst, maar nu in de vijver voor Marialust, een initiatief van de Stichting Apeldoornse Monumenten.

Paul Rem, De Kwartjesfontein van Pieter Puype. De opmerkelijke historie van een Apeldoornse fontein en zijn schepper, uitgave Stichting Apeldoornse Monumenten, 2009.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview