terug

Koningsschool

Koningsschool
route

Op 3 mei 1852 werd aan de Loolaan de Koningsschool geopend. Deze school was een initiatief van Koning Willem III, die zich stoorde aan het zeer slechte kwaliteitsniveau van het onderwijs in de omgeving van Het Loo.
Hij besloot een school te stichten waar onderricht in 'ambachten' zou worden gegeven. Landbouw behoorde daar volgens de Koning ook bij, dus werd er in 1851 in Engeland een uitgebreide collectie gereedschappen en werktuigen besteld. Op aanraden van een adviescommissie werd het plan echter bijgesteld en werd het een gewone lagere school met als extraatje de keuzemogelijkheid voor diverse handvaardigheden.
De school was in de eerste plaats bedoeld voor de 'zonen van het personeel van Zijne Majesteit', maar voor zover er plaats was, werden ook anderen toegelaten.Voor het eerste schooljaar meldden zich 119 leerlingen. Tot hoofd der school werd benoemd, meester Neelmeyer uit Barneveld, die maar liefst 41 jaar die functie vervulde. In 1958 werd de school, na 106 jaar te hebben dienstgedaan, opgeheven. In het leeg achterblijvende schoolgebouw startte in 1960, met 43 leerlingen uit de wijde omgeving, het eerste cursusjaar van de lagere Bosbouw Technische School (BTS). Het gebouw verkeerde echter in erbarmelijke staat, zodat het, na plaatsing van tijdelijke noodlokalen, werd afgebroken en in 1970 vervangen door een nieuw schoolgebouw. In 1990 ging de BTS over op Opleidingscentrum 't Vanck, dat op diens beurt in 1997 opging in Helicon-Opleidingen.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview