terug

De Pasch

De Pasch
route

Landgoed

Rond 1850 bood het landgoed De Pasch de Apeldoorners "door zijn opgaand geboomte en kleiner plantsoen, zijn bouw- en weilanden, eene aangename wandeling". Het herenhuis was in die periode in gebruik als jongenskostschool. In 1874 werd het landgoed geveild en verkocht aan Hendrik Christiaan van der Houven van Oordt.
Met zijn vrouw en hun zeven kinderen nam hij zijn intrek in het verbouwde Huize De Pasch. Hij liet het landgoed verkavelen en er het Oranjepark in aanleggen, waardoor het terrein geschikt werd voor de exploitatie als villapark. Hij zorgde tevens voor de aanleg van verschillende wegen. De kavels werden te koop aangeboden en het park en de wegen werden overgedaan aan de gemeente.
In 1886 verhuisde hij naar het landhuis Marialust en verkocht De Pasch aan Edmond Willem de Fiellietaz Goethart. Hier groeide onder andere Rene Louis de Fielliettaz Goethart, die naam maakte als sportman, op.

Na het overlijden van E.W. de Fiellietaz Goethart in 1908 werd ook dit landhuis met de omliggende grond weer geveild. Zowel het herenhuis als het koetshuis gingen in 1909 tegen de grond. Er voor in de plaats kwamen een leesmuseum en twee villa's naar een ontwerp van Henk Wegerif. Diens 'Huis De Pasch' heeft nu de status van rijksmonument.

In CODA Archief bevindt zich de collectie Fiellietaz Goedhart 1813-1903, waarin o.a. stukken m.b.t. landgoed de Pasch.

In de bijlage de gemeentelijke brochure over De Parken.

Bijlage openen

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Voorwerpen Streetview