terug

Bakkerij Van der Wal Jolink

Bakkerij Van der Wal Jolink

Opgericht: 1911

Evert Jan Jolink koopt begin 1911 een pand aan de Zwolscheweg 95 om daar een bakkerij te beginnen. Hij gaat niet halfslachtig te werk en vraagt direct een vergunning aan om de voorgevel van het pand tot winkelpui te verbouwen. Niet meer dan 10 dagen na de toekenning van deze vergunning opent bakkerij Jolink zijn deuren.
Tien jaar later schaft Jolink een 2 pk elektromotor aan en vanaf dan heet het bedrijf officieel 'E.J. Jolink - Electrische brood koek en banketbakkerij'. In 1930 verruilt Jolink het pand waar hij zijn bedrijf begon voor een aanzienlijk groter nieuwbouwpand op Zwolscheweg (sinds 1964 Koninginnelaan) 66, schuin aan de overkant, op de hoek van de Prins Mauritslaan.

In 1957 neemt Evert Jan's zoon Gerrit Willem de bakkerij over van zijn vader. Hij leidt 'Jolink's Bakkerij' tot hij in 1964 op 48-jarige leeftijd overlijdt. De daaropvolgende jaren zet zijn weduwe Alie Gerrit Willem's werk voort. In 1968 draagt zij het stokje over aan haar dochter Lidy, die inmiddels is getrouwd met Dick van der Wal. Als Bakkerij Van der Wal Jolink groeit het bakkersbedrijf in de jaren daarna gestaag door. In 1977 opent een eerste filiaal in De Maten, in 1980 een tweede. In 1993 wordt de bakkerswinkel op Deventerstraat 1 geopend.
Er is ook waardering van de vakgenoten. In 1973 ontvangt Dick van der Wal de Gouden Bakkersring voor zijn uitvinding van het kaas-ui stokbrood. In 1990 ontvangen Dick en Lidy de J. Verbruggenprijs voor de beste Bakkersonderneming van het land.

Door verdere groei van de productie wordt ook het pand op Koninginnelaan 66 te klein. Op Koninginnelaan 50-52 wordt een nieuwe winkel geopend en het productiegedeelte wordt verplaatst naar bedrijvenpark Stadhoudersmolen.

Sinds in 1999 Dick's neef Peter van der Wal de bakkerij heeft overgenomen, staat er voor het eerst geen directe nazaat van oprichter Evert Jan Jolink meer aan het roer. De naam Van der Wal Jolink  - een begrip in Apeldoorn en omstreken - staat echter nog altijd op de gevels van de filialen.

In 2011 heeft Van der Wal Jolink het predicaat 'hofleverancier' ontvangen. Hoewel feitelijke levering aan het hof daarvoor geen voorwaarde is, levert Van der Wal Jolink al vele jaren brood en bakkerswaren aan prinses Margriet en aan haar koninklijke familieleden die regelmatig gebruik maken van Jachtslot Het Oude Loo.

Open de bijlage voor gevelaanzichten van de nieuwe bakkerij die architect Chris Ten Tuijnte in 1935 tekende.

Bijlage openen

Bakkerij Van der Wal Jolink

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview