terug

Badhuis

Badhuis

Badhuisweg / Vosselmanstraat Apeldoorn

Het voormalige Badhuis, vroeger gelegen op de hoek van de Badhuisweg en de Sprengenweg, opende in juli/augustus 1883 zijn deuren. Talloze Apeldoorners leerden hier in de loop der jaren zwemmen. In 1903 nam de gemeente het Badhuis over, waarna het verder ging onder de naam Gemeentelijke Bad- en Zweminrichting. Het water werd aangevoerd uit de Dorps- of Badhuisbeek.
In de jaren dertig werd er door dames en heren gescheiden gezwommen. Het Badhuis had een eerste- en een tweede-klasse bassin, die tegenwoordig het 'diepe' en het 'ondiepe' bad zouden noemen. Het zwemgedeelte was geopend op alle werkdagen van mei tot oktober, maar op zondagen was het Badhuis altijd gesloten.
In de jaren zestig kocht de gemeente in de directe omgeving voor 40 miljoen aan grond op om het terrein te vullen met grootschalige kantoorbouw en een stadhuis. Ook het Badhuis werd hiervoor geslachtofferd. Het Badhuis werd in 1971 gesloten en in 1978 gesloopt. Maar de plannen waren gebaseerd op té rooskleurige verwachting van de ontwikkeling van Apeldoorn, waardoor het terrein nooit hiervoor gebruikt is. Tegenwoordig huist hier het Residence De Termen.

CODA

Info ReactiesAfbeeldingenVoorwerpen Streetview