terug

Apeldoornse Sluis

Apeldoornse Sluis

Kanaal Noord

In de nacht van 16 op 17 april 1945 ondernamen twee Apeldoornse mannen een gevaarlijke tocht. Zij slopen met gevaar voor eigen leven over de Apeldoornse Sluis naar het reeds bevrijde oostelijke deel van Apeldoorn. De bedoeling van deze missie was om de geallieerden te attenderen op het feit dat de Duitsers Apeldoorn reeds hadden verlaten en dat het voorgenomen massale bombardement op Apeldoorn moest worden geannuleerd. Nadat de Canadese legerstaf zich had vergewist van de waarheid, werd de beschieting op onze stad op het laatste moment afgelast. Diezelfde ochtend trokken de Canadezen,eerst via de sluis, Apeldoorn binnen waar zij werden begroet door een uitzinnige mensenmassa. Apeldoorn was bevrijd! In het jaar 2000 is ter plaatse een monument onthuld dat herinnert aan de dappere daad van deze twee verzetslieden. Op 17 april wordt daar jaarlijks een bijeenkomst gehouden die wordt georganiseerd door de Vereniging Oud Apeldoorn in samenwerking met leerlingen van de Prinses Margrietschool die het monument heeft geadopteerd. Ter plekke staat ook een zwerfkei met een telefoonnummer waarmee informatie kan worden verkregen over de gebeurtenissen die zich daar hebben afgespeeld.

Luistersteen
Bij de sluis is een zogenaamde 'luistersteen' geplaatst. Door het mobiele nummer op de steen te kiezen wordt in een hoorspel van een paar minuten het verhaal verteld.
U kunt het hoorspel ook beluisteren op de website van de Liberation route, onder 'Apeldoorn 58'

Ingezonden door: P.Otterloo (Vereniging Oud Apeldoorn) en Jelle Reitsma, werkgroep Gedenken en Herdenken van de stichting Bevrijding '45

Info ReactiesAfbeeldingenMeer fotosites Streetview