terug

Erica Stichting

Erica Stichting
route

De wijk De Maten werd aangelegd in de jaren '70 van de vorige eeuw. Het was een grootschalig en ingrijpend project. In de hele wijk is dan ook vrijwel niets terug te vinden van de tijd vóór de aanleg van de wijk. Er is alleen nog het bomenlaantje; een fietspad tussen twee rijen meer dan honderd jaar oude eiken door met de naam Erica-stichting. In 1895 begon de Oranjebond van Orde hier op de afgelegen heidegronden die de Worminger Mate werden genoemd, een ontginningsproject. Er werden vijf boerderijen gebouwd met de namen 'Vooruit', 'Werklust', 'Landbouw', 'Ontginning' en 'Heidehoeve'.

De Oranjebond van Orde werd in 1893 in Utrecht opgericht. In de bond sloeg een aantal welgestelden de handen ineen om de werkloosheid in de lagere klassen te bestrijden en zo doende sociale onrust te voorkomen. De Oranjebond was even koningsgezind als anti-socialistisch. In Apeldoorn had de bond een fanatiek lid in de persoon van Bruijn van Rozenburg, een gepensioneerde luitenant-kolonel uit het Nederlands-Indische leger.
Op de foto boerderij Heidehoeve in oktober 1895. De man in het midden is J.A.A. in 't Veld, de beheerder van de landbouwkolonie. Voordat het eikenlaantje in 1923 werd omgedoopt tot de Erica-stichting ging heten was het bekend onder de naam In 't Veldweg.

Info ReactiesAfbeeldingen Streetview